Тя е авиокосмически инженер в лабораторията за реактивно задвижване на NASA.

...
Тя е авиокосмически инженер в лабораторията за реактивно задвижване на NASA.
Коментари Харесай

Историята на Диана Трухильо или как се става директор в NASA

Тя е авиокосмически инженер в лабораторията за реактивно задвижване на NASA. В момента ръководи екипa, виновен за роботизираното рамо на марсохода Perseverance. Успехът й е незабравим, още повече че като студентка, емигрирала скоро от родната си Колумбия, се е издържала, чистейки къщи и работейки като домашна прислужница. Запознайте се с Диана Трухильо. Разкажете нейната история и на своите дъщери – положителните образци са ни повече от нужни!

През февруари NASA направи следващата огромна крачка за човечеството, приземявайки сполучливо марсоходаPerseverance на повърхността на Червената планета. Той към този момент стартира своите проучвания на изискванията за живот там, а в това време светът с любознание научи историята на Диана Трухильо – шеф на полета на Perseverance.

Най-големите й очаквания са свързани с това посредством нейните старания и тези на сътрудниците й да може скоро (вероятно в границите на година) да се отговори на въпроса, който всички си задаваме:

Сами ли сме във Вселената?

Трухильо е една от дребното испаноговорящи жени в тази характерна сфера. Тя в никакъв случай не не помни корените си и как едвам на 17 емигрира в Съединени американски щати от Колумбия. Спомня си, че още като дребна е обичала да лежи, да гледа небето и да си мисли, че там горе има нещо, което е по-добро от това тук. За нея там е и едно по-безопасно място, тъй като израства в регион, където насилието по улиците е всекидневие.

Колумбийката е живяла в последна беднотия, единствено с майка си, в Кали – градът, който одобряваме за знак на кокаиновия трафик и нарковойните. Тя идва от общество, в което дамите не е признато да градят кариера и да реализират фантазиите си. Тя обаче взема решение да не следва тези остарели правила и едва 17-годишна се качва на самолета за Маями с 300 $ в джоба и без да знае британски.

Започва да работи като домашна прислужница, с цел да може да си заплаща колежа и да се устоя. Успява да влезе в Университета във Флорида, където приключва аерокосмическо инженерство. И това е следващата опция да доближи до огромната си цел – Космоса.

Трухильо кандидатства в Академията на NASA през последната си година от следването и се трансформира в първата испаноговоряща жена бежанец, която е призната. 

През 2009 година стартира работа в галактическата агенция и става инженер по телекомуникационни системи на марсохода Mars Curiosity, който кацна сполучливо на Марс през 2012 година

Пряк резултат от труда на колумбийката е създаването на роботизирана ръка, която Perseverance ще употребява за събиране на проби от скали на Марс по време на своята задача. По нейна самодейност се състоя и първото по рода си живо предаване на испански на кацането на марсохода, напомня News.bg.

Успехите на Трухильо са образец за доста дами. Самата Шакира скоро постна в Туитър, че историята на младата колумбийка я вълнува и въодушевява. 

Освен да помогне за разбирането и анализирането на Космоса, Трухильо е приела за своя задача и да покаже на всички испаноговорящи, емигранти и дами, че няма невъзможни неща, a единственото, което се изисква по пътя към триумфа, е да не спираш да преследваш фантазиите си.

 
NASA изпраща жена на Луната
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР